4 syytä miksi kuolemasta kannattaa puhua

Jaa postaus Facebookissa!

Kuolemasta on tullut tabu sen jälkeen, kun ihmisten keskimääräinen elinikä on kasvanut. Vielä reilu sata vuotta sitten ihmiset kuolivat keskinmäärin 30-50 vuoden ikäisinä (vuonna 1900 globaali elinajanodote oli 31 vuotta). Silloin kuolema lähestyi huomattavasti nopeammin kuin nykyään, eikä siltä voinut sulkea silmiä niin helposti.

Onko kuolemasta puhuminen vain kuolinvuoteella olevien tai uskossa elävien asia?

1. Silmien sulkeminen ei poista kuolemaa olemasta.

Kaikki kuolevat joskus. Jos asiaa ei käsittele, vaan suljet silmäsi ja korvasi heti kun kohtaat tapahtuman johon liittyy kuolema, niin luultavasti tilanteissa, jossa sinun olisi pakko kohdata ja miettiä asiaa, aiheet kasvavat liian vaikeiksi. Ja kun et kiistä kuolemaa, voit jopa käyttää sitä hyväksesi paremman elämän tavoittelussa.

2. Kun tiedostat kuoleman, huomaat mitä haluat oikeasti elämältä.

Kirjat ja elokuvatkin ovat parempia kun tiedostat niiden päättyvän joskus. Pakotat itsesi esimerkiksi elokuvaa katsoessa seuraamaan tapahtumia tiiviisti, koska tiedät elokuvan muuten vain ”valuvan” ohitsesi. Sama toimii myös oikeassa elämässä – hetkistä nauttiminen nousee arvokkaammaksi, koska tiedostat hyvien hetkien menevän myös ohitse.

3. Helpotat läheisiäsi kertomalla miten haluat asioiden järjestyvän kuolemasi jälkeen.

Et varmaan halua vaikeuttaa läheistesi ongelmia mahdollisen kuolemantapauksen sattuessa. Puhumalla kuolemasta ja siihen liittyvistä käytännön järjestelyistä helpotat sekä itsesi, että muiden taakkaa.

4. Syvennät suhdetta ihmisiin, kenen kanssa puhut kuolemasta.

Kuolemasta puhuminen voi olla todella herättävää ja aiheuttaakin varmasti uusia mielenkiintoisia keskusteluita ja kokemuksia. Ystävän tai kumppanin kanssa kuolemasta puhuminen lisää myös yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa sidettänne.

Jaa postaus Facebookissa!